Funki on maastopyöräilyseikkailukilpailu, jossa osallistujat suorittavat erinäisiä tehtäviä ja keräävät pisteitä joukkueena. Suoritusaikaa on koko päivä ja tiimit saavat itse suunnitella reittinsä sekä mitä tehtäviä haluavat suorittaa. Kasaa siis oma porukkasi ja vietä nauruntäyteinen päivä tunturissa! 


Kilpailussa on valittavana kymmeniä eri tehtäviä, jotka on pisteytetty haastavuuden tai saavutettavuuden mukaan. Päätätte itse, millä taktiikalla ja intensiteetillä lähdette kilpailua suorittamaan - kaikkia tehtäviä ei tarvitse yrittää, liekö se ajan puitteissa mahdollistakaan... Tehtävät voivat edellyttää esimerkiksi jossain paikassa käymistä, tietyn tyyppisen kuvan ottamista, jonkin bike park -reitin ajamista, tietokilpailukysymyksiin vastaamista tai vaikkapa jonkin asian etsimistä. Tehtävälistan julkaisu aloitetaan keväällä ja listaa täydennetään aina kilpailupäivän aamuun asti. Osa tehtävistä voi olla suoritettavissa jo ennen varsinaista tapahtumapäivää!


KENELLE?

Funki soveltuu kaikille maastopyöräilystä nauttiville. Koska tehtävät voi valita omien mielenkiinnonkohteiden mukaan, eli osallistuminen edellytä tiettyä taitotasoa. Tehtävistä löytyy myös perheystävällisiä vaihtoehtoja nuorimmillekin maastopyöräilijöille! 

MITÄ MAKSAA?

Jos osallistut Kitkassa muihin maksullisiin osioihin, on Funkiin osallistuminen täysin ilmaista. Muilta osallistumismaksu 10€/hlö. Mikäli tapahtuman aikana haluaa hyödyntää bike parkin hissejä, on hissilippu ostettava erikseen (myynnissä Rukan toimipisteissä). 

Jotkin tehtävät saattavat edellyttää erillisen maksun suorittamista ulkopuoliselle palveluntarjoajalle. Nämä(kään) tehtävät eivät ole pakollisia, eikä erillisten maksujen suorittaminen ole edellytys kilpailussa pärjäämiselle. Maksulliset tehtävät on merkitty €-symbolilla.

MISSÄ?

Tapahtuma-alueena toimii Ruka-tunturin alue lähiympäristöineen. Lähtö tapahtuman kilpailutoimiston kautta (sijainti ilmoitetaan lähempänä tapahtumaa). Jotkin tehtävät ovat paikkasidonnaisia, eli suoritettavissa vain ohjeistetussa paikassa, kun taas toiset voi suorittaa vapaammin missä tahansa tiimin valitsemassa paikassa.

MILLOIN?

Funki järjestetään osana Kitka MTB -tapahtumaviikkoa heinäkuun lopussa, lauantaina 29.7.2023. Suoritusaika alkaa aamulla kilpailutoimiston auettua ja päättyy alkuillasta. Tarkemmat kellonajat ilmoitetaan lähempänä tapahtumaa.


Ilmoittautuminen

Tapahtumaan ilmoittaudutaan 2-4 henkilön joukkueena (myös yhden henkilön joukkueet on sallittu K18- ja sähkösarjoissa). Yksi joukkueen jäsen ilmoittaa koko joukkueen. Joukkueelle on ilmoitettava nimi, osallistujien nimet, ilmoittajan puhelinnumero sekä ilmoittajan sähköpostiosoite. Alaikäisiltä osallistujilta ilmoitettava myös huoltajan nimi ja puhelinnumero, mikäli juniori osallistuu tapahtumaan ilman huoltajaa. Ilmoittautumisen yhteydessä valitaan sarja, johon joukkue osallistuu. Valittavana ovat seuraavat sarjat: perhetiimit, junnutiimit, K18-tiimit, sähkötiimit. Perhetiimissä oltava vähintään yksi alaikäinen ja yksi täysi-ikäinen, junnutiimissä kaikkien osallistujien oltava alaikäisiä, K18-tiimissä kaikkien oltava täysi-ikäisiä. Sähkötiimeiksi ilmoittautuvat joukkueet, joissa osa joukkueen jäsenistä osallistuvat sähköpyörällä (yhden hengen tiimeistä ne, joissa kilpailija osallistuu sähköpyörällä, kahden hengen tiimeistä ne, joissa vähintään toinen osallistuu sähköpyörällä, kolmen hengen tiimeistä ne, joissa vähintään kaksi osallistuu sähköpyörällä, neljän hengen tiimeistä ne, joissa vähintään kaksi osallistuu sähköpyörällä).

Ennakkoilmoittautuminen avautuu viimeistään toukokuussa.

Saattaa myös olla, että jo ennakkoilmoittautumisesta on pisteitä jaossa...

Ilmoittautumisen yhteydessä joukkueelle luodaan kirjautumistunnukset Funki-sivustolle. Tunnuksia käyttämällä joukkue pääsee kirjautumaan sivustolle ja voi tarkastella tehtävien pistemääriä sekä tarkempia kuvauksia. 


Säännöt

Kilpailussa kerätään pisteitä erilaisista tehtävistä. Tehtävät eivät ole keskenään saman arvoisia, vaan pisteytys on tehty haastavuuden, saavutettavuuden tai muun tekijän mukaan. Joukkueet saavat itse valita tehtävälistasta ne tehtävät, joiden suorittamista haluavat yrittää. Suoritettavien tehtävien määrää ei ole rajattu suuntaan tai toiseen. Tehtävälista pistemäärineen tulee kokonaisuudessaan näkyville Funkin tapahtumasivulle kilpailupäivän aamuna (tarkempi aika ilmoitetaan lähempänä tapahtumaa). Monet tehtävistä tullaan julkaisemaan jo hyvissä ajoin ennakkoon. Tehtäväkohtaiset pistemäärät tulevat näkyviin vain ilmoittautuneille tiimeille (kirjautuminen sivustolle vaaditaan). Tehtävien suorittaminen etukäteen ennen kilpailuaikaa on kielletty, ellei sitä ole tehtäväkohtaisesti erikseen sallittu (ns. ennakkotehtävät).

Tehtäväkohtaisessa kuvauksessa annetaan ohjeet ja vaatimukset tehtävän suorittamiseksi. Jotkin tehtävät voivat edellyttää ainoastaan yhden tiimin jäsenen suoriutumista annetusta tehtävästä, mutta koko joukkueen on oltava paikalla suoritusaikana. Joukkueen jakautuminen ja tehtävien samanaikainen suorittaminen ei ole sallittua. 

Suoritusten taltiointi ja/tai kuittaaminen edellyttää kameran ja/tai internetiin yhdistetyn älypuhelimen käyttöä. Tehtävät kuitataan suoritetuksi joko syöttämällä suorituksesta saatu koodi tai lataamalla vaaditun mukainen kuva Funki-sivustolle tehtäväkohtaisesti. Koodien syöttäminen ja kuvien lataaminen vaatii tiimikohtaisen kirjautumisen sivustolle. Ladatut kuvat voidaan tuomariston toimesta hylätä ja niistä saadut pisteet poistaa kyseiseltä joukkueelta, mikäli kuva ei vastaa tehtävänantoa. 

Tapahtumaan ilmoittaudutaan 2-4 henkilön joukkueena (myös yhden henkilön joukkueet on sallittu K18- ja sähkötiimeissä). Kilpailusarjat: perhetiimit, junnutiimit, K18-tiimit,sähkötiimit. Perhetiimissä oltava vähintään yksi alaikäinen ja yksi täysi-ikäinen, junnutiimissä kaikkien osallistujien oltava alaikäisiä, K18-tiimissä kaikkien osallistujien oltava täysi-ikäisiä. Sähkötiimeiksi ilmoittautuvat joukkueet, joissa osa joukkueen jäsenistä osallistuvat sähköpyörällä (yhden hengen tiimeistä ne, joissa kilpailija osallistuu sähköpyörällä, kahden hengen tiimeistä ne, joissa vähintään toinen osallistuu sähköpyörällä, kolmen hengen tiimeistä ne, joissa vähintään kaksi osallistuu sähköpyörällä, neljän hengen tiimeistä ne, joissa vähintään kaksi osallistuu sähköpyörällä). Alaikäisiltä osallistujilta vaaditaan vanhemman lupa. Aivan nuorimmille osallistujille suositellaan vain perhesarjaa, jossa huoltaja kulkee mukana.

Joukkueiden pisteet päivittyvät Funki-sivustolle reaaliajassa, sitä mukaa kun tiimit kuittaavat suorituksiaan sivustolle. Pistekertymä näytetään sarjoittain. Suoritukset on kuitattava sivustolla viipymättä - suoritusten kuittaamista ei saa tarkoituksella viivästyttää pistekertymän salaamiseksi. Rangaistuksena tarkoituksellisesta pistekertymän salaamisesta voi tuomaristo määrätä joukkueille pistemenetyksiä.

Kussakin sarjassa palkitaan eniten pisteitä kerännyt joukkue. Tämän lisäksi palkintojenjakotilaisuudessa arvotaan (tuote)palkintoja kaikkien osallistuneiden joukkueiden kesken. Muista mahdollisista erikoistunnustusperusteista tiedotamme lähempänä tapahtumaa.

Kilpailuun osallistuvilta edellytetään pyöräilykypärän käyttöä aina pyörällä ajettaessa. Sähköavusteisella pyörällä osallistuminen on sallittua (vain sähköavusteisen polkupyörän lakisääteisen määritelmän mukaiset pyörät sallitaan). Ns. viritetyn sähköpyörän tai muun moottoriajoneuvon käyttäminen kilpailun aikana johtaa koko joukkueen poistamiseen kilpailusta. Osallistuminen ei kuitenkaan edellytä pyörällä liikkumista, vaan tehtäviä voi halutessaan suorittaa myös jalan liikkumalla.